Inima noastră produce în permanență sânge bogat în oxigen, care ajunge în tot corpul prin intermediul arterelor.  Venele întorc către inimă sânge încărcat cu dioxid de carbon din toate celulele din organism. Există trei feluri de vene:

  • venele superficiale, întâlnite sub piele
  • venele profunde, pe care le regăsim în musculatură 
  • venele perforante, care joacă rol de conectare între venele superficiale și cele profunde.

Acestea din urmă conduc sângele către vena cava, cea mai mare și mai importantă din corpul nostru.

Ce este tromboza venoasă profundă?

Atunci când pe una dintre venele profunde se formează un cheag de sânge, medicul specialist poate pune diagnosticul de tromboză venoasă profundă. De cele mai multe ori, această afecțiune se instalează mai ales în venele de la gambe, coapse sau pelvis. Asta nu înseamnă că nu  poate fi întâlnită și în alte zone ale corpului. Din păcate, boala este încadrată în rândul celor foarte periculoase. De ce?  Riscul ca acel cheag de sânge să se rupă în mai multe bucăți este destul de mare. Aceste bucăți  pot circula prin sânge și se pot opri în plămâni, unde pot determina instalarea unei embolii pulmonare.. Embolia pulmonară masivă poate curma viața pacientului în câteva minute. 

Cauzele trombozei venoase profunde

Există mai multe cauze pentru care în interiorul venelor s-ar putea forma cheaguri de sânge. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite motive:

  • în urma unui accident, a unei operații, a unei inflamații sau a unei boli imune, pe suprafața internă a venelor apar leziuni, care mai apoi se transformă în cheaguri;
  • din lipsa unui program constant de mișcare sau în urma unei fracturi, când pacientul stă la pat, în cazul călătoriilor dese și lungi cu avionul sau un job de birou;
  • din cauza administrării pilulelor contraceptive sau a suplimentelor diuretice pentru o perioadă lungă de timp;
  • din cauza unui consum redus de apă.

Riscuri de a dezvolta tromboza venoasă profundă

Sunt predispuse la dezvoltarea acestei afecțiuni persoanele care:

  • au mai avut tromboză venoasă profundă;
  • sunt obeze;
  • folosesc pilule contraceptive;
  • utilizează un tratament pentru cancer;
  • au peste 60 de ani;
  • au suferit un accident vascular cerebral, un infarct sau au insuficiență cardiacă;
  • sunt gravide sau în primele săptămâni după naștere.
Simptome ale trombozei venoase profundă

Doar jumătate dintre persoanele care suferă de tromboză venoasă profundă au simptome specifice bolii, de aceea un control medical regulat ar fi cel mai indicat pentru depistarea timpurie a acestei afecțiuni, care poate provoca moartea. În cele mai multe situații, pacienții observă umflarea piciorului sau a coapsei și simt o durere care se întețește la mers sau la statul în picioare. Colorarea în roșu sau albastru a pielii este un alt simptom al instalării trombozei venoase profunde. Dacă boala a degenerat în embolie pulmonară, pacienții vor acuza o durere în piept la respirație și imposibilitatea de a trage suficient aer în plămâni. De asemenea, aceștia pot tuși cu sânge sau vor avea un puls ridicat.

Diagnostic de tromboză venoasă profundă

Doar medicul poate pune acest diagnostic, în urma unor analize amănunțite și evaluarea istoricului medical. Vor fi efectuate ecografii, testul D-dimeri, venografie, radiografie și va fi măsurată tensiunea arterială. 

Tratament tromboză venoasă profundă
În general, prescripțiile medicale pentru acest tip de afecțiune conțin anticoagulante, care vor scădea capacitatea sângelui de a se mai închega, prevenindu-se, astfel, creșterea cheagurilor existente. În mod normal, un organism sănătos va reuși să dizolve singur cheagurile deja formate pe vene. Anticoagulantele pot fi prescrise sub formă de pastile sau injecții subcutanate sau intravenoase. 

Medicul poate prescrie pentru pacienții care suferă de tromboză venoasă profundă trombolitice, care sunt medicamente ce dizolvă rapid cheaguri mari de sânge, dar pot avea ca efect hemoragii bruște. Acestea se recomandă numai în cazul în care cheagurile de sânge amenință viața pacientului, așa cum este situația unei embolii pulmonare.

Dacă starea de sănătate nu vă permite administrarea anticoagulantelor, medicul poate recomanda utilizarea unui filtru de vena cava, care va opri fragmentele de cheaguri de sânge care se desprind, înainte ca acestea să inunde plămânii. 

În cazul în care forma de tromboză venoasă profundă are o formă gravă, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală în urma căreia trombul venos este îndepărtat. 

Cea mai simplă metodă de tratament a trombozei venoase profundă rămâne purtarea ciorapilor compresivi, mai ales dacă forma de care suferă pacientul este una ușoară. Ciorapii medicali sunt purtați pentru cel puțin un an de la stabilirea diagnosticului.