O inimă sănătoasă are un ritm cardiac de 60 până la 90 de pulsații pe minut, cu o medie generală de 70 până la 80 de bătăi. Orice accelerare a frecvenței bătăilor inimii de peste 90 de pulsații pe minut poate fi încadrată la tahicardie. Cauzele instalării acestei afecțiuni cardiace are mai multe surse. Poate fi vorba despre o accelerare a activității electrice a nodului sinusul, care este stimulatorul fiziologic al inimii. Acesta poate antrena instalarea unei tahicardii sinusale. De cele mai multe ori, tahicardia poate însoți o febră, o anemie sau o boală pulmonară în faza de agravare. Dar poate fi și naturală, atunci când ea se instalează în timpul unui efort fizic intens.

Tipuri de tahicardie

În funcție de localizarea porțiunii inimii în care apare, tahicardia poate fi de trei tipuri.

  1. Tahicardie atrială. Aceasta debutează în atrii, care pot ajunge chiar și la 600 de pulsații pe minut. Nodul atrioventricular preia multe dintre aceste impulsuri și nu permite transmiterea lor mai departe, către ventricule. Acest tip de tahicardii sunt, de cele mai multe ori, benigne.
  1. Tahicardie joncțională. Acest tip este cel mai adesea provocat de un scurtcircuit la nivelul nodului atrioventricular. Mai poate fi provocat de un fascicul de conducție anormal. Tahicardiile joncționale pot provoca până la 200 de pulsații pe minut și pot evolua prin crize paroxistice, cunoscute și sub denumirea de boala lui Bouveret. Acestea sunt, de asemenea, de cele mai multe ori benigne.
  1. Tahicardie ventriculară. Acest tip este cel mai periculos dintre toate, fiind deseori greu de tolerat, din cauza ventriculului, care nu își mai poate îndeplini funcțiile de ejecție sanguină. Pulsațiile ventriculului pot ajunge la 300 pe minut, iar starea pacientului care suferă de această afecțiune se poate înrăutăți grav în scurt timp. Tahicardiile ventriculare pot degenera în fibrilații, care vin însoțite de stop cardiorespirator sau chiar o stare de moarte aparentă.

Simptome ale tahicardiei

Din nefericire, o tahicardie, indiferent de tipul său, poate evolua fără ca pacientul să aibă vreun simptom. În unele cazuri, acesta poate resimți palpitații, stări de indispoziție generală sau sincope în bătăile inimii. Doar în urma unui consult de specialitate, care presupune efectuarea unei electrocardiograme, medicul cardiolog poate pune un diagnostic corect. 

Tahicardia mai poate veni însoțită de senzații puternice de amețeală, dureri în piept, transpirație sau un puls crescut brusc.

Tratamentul tahicardiei

În funcție de starea generală și de diagnosticul primit în urma unui consult de specialitate, pacientul poate primi un tratament corespunzător. Totul depinde de originea și de tipul de tulburare de care pacientul suferă, așa că un diagnostic corect este primul pas către vindecare. 

Pacienții care consumă în mod frecvent produse din tutun sau cafea vor fi îndrumați să renunțe la acest obiceiuri nesănătoase, care le pot agrava starea în orice moment. Totodată, medicul va prescrie un tratament cu medicamente antiaritmice sau va recomanda utilizarea tehnicilor ablative. 

Un program regulat de exerciții fizice și eliminarea din alimentație a exceselor, mai ales a grăsimilor, ne poate ține la distanță de probleme ale inimii. Monitorizarea tensiunii și a nivelului de colesterol sunt, de asemenea, metode de prevenție ale tahicardiilor, iar reducerea stresului și aplicarea unor metode de relaxare ne vor păstra inima sănătoasă pentru cât mai mult timp.