Valvuloplastia mitrală cu balon

Ce este valvuloplastia mitrală cu balon?

Valvuloplastia mitrală cu balon este o procedură minim invazivă recomandată pentru tratamentul stenozei mitrale. Stenoza mitrală reprezintă îngustarea celor două foițe (cuspe) ale valvei mitrale, afecțiune care îngreunează trecerea sângelui. Fără tratament se va dezvolta insuficiența cardiacă severă.


Cui se adresează această procedură?

Valvuloplastia mitrală cu balon este recomandată pacienților cu stenoză mitrală severă.

În ce constă procedura?

Procedura de valvuloplastie mitrală se efectuează minim invaziv, cu anestezie locală. În cazuri deosebite se efectuează cu anestezie generală și întreaga procedura va fi ghidată cu ajutorul ecografiei transesofagiene.

Medicul intervenționist va efectua o puncție la nivel femural, radial sau brahial, la locul căreia va monta o teacă sterilă. Prin această teacă va ghida un cateter (sonda) până la nivelul valvei mitrale. Aici, sub control radioscopic, va injecta substanță de contrast pentru realizarea de angiograme repetate și vizualizarea stenozei . După ce primul cateter a fost fixat la locul vizat, medicul intervenționist va avansa un alt cateter predispus cu un balon până la nivelul stenozei. Aici, balonul va fi umflat succesiv la nivelul îngustării, astfel stenoza va fi îndepărtată treptat. După terminarea procedurii, medicul intervenționist va îndepărta instrumentele minim invazive și va realiza compresia la locul puncției.

  • Spitalizare de 24 de ore
  • Anestezie locală
  • Durata procedurii 30-60 minute