Rotablație coronariană
Ce este Rotablația coronariană?
Rotablația coronariană este o procedură minim invazivă care se recomandă atunci când arterele corpului sunt blocate de plăcile de aterom, iar sângele nu mai poate iriga țesuturile din zona respectivă. Pentru a putea reda circulația dintr-o anumită arteră calcifiată, medicul recurge la procedura de rotablație pentru a dezintegra calciul format pe arterele coronare. De obicei rotablația este urmata de Angioplastie coronariana, adică implantarea unui stent coronarian pentru a păstra artera deschisă.
În ce constă această procedură?
Intervenția se efectuează pe baza aceluiași protocol ca și celelalte proceduri intervenționale. Intervenția efectuează în sala de angiografie, sub ghidaj radioscopic.
Medicul intervenționist va face o anestezie locală cu xilină în zona abordului (femural, radial, brahial). Va efectua o mică puncție unde va monta o teacă arterială (un tub mic subțire de plastic). Prin această teacă va ghida un cateter de rotablație până în dreptul arterei calcifiate. Cateterul de rotablație este predispus în vârf cu un mecanism îmbrăcat în particule de diamant, mecanism care se va roti cu 140.000 de rotații pe minut. Rolul acestui cateter este să dezintegreze calciul format pe peretele arterelor. După ce se va dezobtura artera, medicul intervenționist va implanta un stent pentru a menține artera deschisă. Pentru a se evita sângerările, se va aplica pansamentul compresiv pentru 24 de ore.
Este important de reținut faptul ca aceasta procedura se efectuează cu:
- Spitalizare de 24-48 de ore
- Anestezie locală/generală
- Durata procedurii 60-120 minute