Închidere DSA/DSV cu dispozitiv Amplatzer
Ce este închiderea DSA?
Procedura de închidere a defectului septal atrial sau ventricular este o intervenție minim-invazivă de corectare a unei malformații congenitale cardiace care constă într-o comunicare anormală între cele două atrii (camerele superioare ale inimii, unde sângele se întoarce, prin vene, la inimă), respectiv între cei doi ventriculi (camerele inferioare ale inimii, de unde sângele este pompat în artere).
Cui i se adresează această procedură?
Malformațiile cardiace sunt defecte înnăscute și multă vreme pacientul nu prezintă simptome. Cu timpul, pot apărea simptome precum creșterea necorespunzătoare în greutate în cazul copiilor, dificultăți de respirație la efort, infecții pulmonare repetate, palpitații, oboseală, și uneori cianoza (colorarea în albastru) pielii și a unghiilor.
Închiderea DSV se recomandă atunci când sunt semne de supraîncărcare de volum sau funcție scăzută a ventriculului stâng, DSV cu hipertensiune pulmonară nu foarte evoluată sau/și care răspunde la tratamentul specific sau la testare cu substanțe vasodilatatoare și la pacienții cu antecedente de endocardită infecțioasă. DSV-urile mici, fără afectare hemodinamică nu se vor închide.
În ce constă procedura?
Procedura se efectuează sub anestezie generală. La nivel inghinal, medicul realizează o mică incizie prin care va introduce un tub subțire iar prin acesta va fi introdus un cateter, care va fi avansat până la nivelul inimii. De-a lungul cateterului este avansat un dispozitiv asemănător unei umbreluțe. Inițial dispozitivul este pliat, iar după poziționarea lui exactă la locul defectului, umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală se va deschide și va obtura defectul. În timp, dispozitivul este integrat la nivelul septului interatrial / interventricular.
Procedura intervențională de închidere a defectelor cardiace congenitale nu se poate efectua în cazul tuturor defectelor. Atunci când există alte malformații cardiace, care necesită intervenție chirurgicală, sau când amplasarea dispozitivului afectează funcția sau structura formațiunilor din jur (valve, aorta) procedura nu este recomandată. Același lucru se aplică dacă defectul este prea mare sau dacă vasele de sânge prin care înaintează cateterul sunt prea mici.
- Durata procedurii între 60 și 120 de minute
- Anestezie generală
- Spitalizare 24 de ore