Implantarea stimulatorului cardiac
Ce este stimulatorul cardiac?
Stimulatorul cardiac este un dispozitiv de mici dimensiuni menit să stimuleze contracția inimii prin impulsuri electrice atunci când, în mod natural, inima nu poate avea contracțiile normale. Sistemul de stimulare (pacing cardiac) este compus din sondele de stimulare și un mic generator de puls.
Cui se adresează această procedură?
Implantarea stimulatorului cardiac este o procedură minim invazivă recomandată pacienților cu insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție scăzută. De asemenea, este o procedură care se pretează și pentru pacienții cu istoric de oprire cardiacă sau cu riscul de astfel de evenimente, pentru pacienții cu boală de nod sinusal, fibrilație atrială cu disfuncție de nod sinusal, bloc atrio-ventricular complet, etc.
În ce constă implantarea stimulatorului cardiac?
Implantarea dispozitivului de stimulare se efectuează în laboratorul de electrofiziologie, sub anestezie locală cu xilină. În partea stângă a toracelui, medicul electrofiziolog va face o incizie, va identifica vena prin care se va introduce un cateter (un tub subțire de plastic). Prin acest cateter vor fi introduse sondele dispozitivului de stimulare până la nivelul inimii. Se va plasa cutanat (sub piele) generatorul de puls și se închide incizia cu fire de sutura. Ulterior, se va verifica funcționarea optimă a stimulatorului și se va realiza pansamanetul steril, iar pacientul poate pleca acasă la scurt timp după intervenție.
- Spitalizare de 24 de ore
- Anestezie locală
- Durata procedurii 30-60 minute