Implantare Percutană de Valvă Aortică – TAVI

Ce este procedura TAVI?

TAVI este o procedură intervențională de implantare percutană de valvă aortică, folosită pentru tratarea stenozei aortice severe. Valva aortică este cea prin care se realizează circulația sângelui dinspre inimă spre artera aortă. Stenoza aortică înseamnă că valva nu se deschide complet în momentul ejectării sângelui. Stenoza aortică este o boală extrem de severă. Dacă nu se intervine, speranța de viață, de la instalarea simptomelor, este de numai câțiva ani. Singura modalitate de a opri evoluția bolii este înlocuirea valvei cu o proteză.

Cui se adresează metoda TAVI?

În cazul majorității pacienților prima opțiune pentru înlocuirea valvulară este intervenția chirurgicală pe cord deschis. Există însă o categorie de pacienți, în special cei mai în vârstă, cu afecțiuni asociate, la care intervenția chirurgicală implică mult prea multe riscuri. Pentru aceștia, metoda de înlocuire a valvei aortice TAVI este ideală.
Pacienții cu stenoză aortică severă prezintă simptome precum respirație grea, amețeală, pierdere de conștiență, dureri toracice.

În ce constă procedura TAVI?

Procedura TAVI se realizează sub sedare profundă. Există două tipuri de abord: femural și transapical. În cazul abordului femural, se face o incizie la nivelul inghinal pentru a permite inserția cateterelor în artera femurală. Un cateter care are la capăt un balon este inserat în arteră și avansat până la nivelul inimii. Odată ajuns în dreptul valvei aortice, balonul este umflat pentru a deschide valva stenozată. După această etapă, proteza este avansată și ea pe catetere până la nivelul inelului aortic și este eliberată, sub control radiologic și ecografic. Atunci când proteza este eliberată, frecvența cardiacă este accelerată cu ajutorul unui stimulator cardiac la 200 de bătăi pe minut pe parcursul câtorva secunde. Ca rezultat, mișcarea inimii este diminuată iar tensiunea arterială scade, astfel că procedura de inserție a valvei este facilitată.

În cazul abordului transapical, se face o mică incizie (toracotomie) în partea stângă a toracelui, pentru a permite accesul la nivelul inimii, iar procedura este similară celei cu abord femural, cu excepția că la finalul procedurii, chirurgul suturează locul de puncție de la nivelul mușchiului cardiac.

  • Spitalizare de 24-48 de ore
  • Anestezie generală
  • Durata procedurii 60-120 minute