Implantarea de dispozitiv Mitraclip
Ce este procedura Mitraclip?
Procedura Mitraclip este o procedura minim invazivă recomandată în tratamentul regurgitării mitrale. RM este o afecțiune care se caracterizează prin închiderea incompletă a valvei mitrale.
Cui se adresează această procedură?
Tehnica Mitraclip este recomandată în cazul pacienților cu regurgitare mitrală moderată sau severă, degenerativă, dar mai ales în cazul pacienților vârstnici, care asociază mai multe afecțiuni, iar riscul operator este unul mare.
În ce constă procedura Mitraclip?
Ca și tehnică, Mitraclip se efectuează cu anestezie generală, dar și cu anestezie locală, în funcție de cazul fiecărui pacient. Medicul intervenționist va efectua o incizie la rădăcina coapsei, va monta o teacă sterilă (un tub mic de plastic), prin care va introduce un cateter-ghid până la nivelul inimii. Aici va injecta substanță de contrast pentru a vizualiza zona vizată (regurgitarea). Se va realiza o puncție trans-septală și se va introduce un cateter nou, pe care îl va fixa în vena pulmonară superioară. Pe acest cateter va fi introdus clipul Mitral, dispozitiv care va fi fixat la nivelul valvei mitrale. Toate aceste manevre se efectuează sub ghidaj prin ecografia transesofagiană. După ce sistemul a fost poziționat corect, clipul mitral va ghidat până în ventriculul stâng unde va fi eliberat. Astfel, poziția corectă a clipului și tratamentul propriu-zis reprezintă prinderea celor două foițe (cuspe) ale valvei mitrale care, în urma regurgitării mitrale severe, nu mai funcționau corect.
După terminarea procedurii, ca în cazul fiecarei proceduri cu abord femural, brahial sau radial, se va efectua compresia la locul de puncție, urmată de bandajarea cu pansament compresiv.
- Spitalizare: 24h – 48h
- Anestezie: generală; locală;
- Durată: ~30 – 60 minute