Coronarografie

Ce este coronarografia?

Angiografia coronariană sau coronarografia este o metodă de diagnostic minim-invazivă prin care se stabilește gradul de stenozare (îngustare) a arterelor inimii (coronare). Prin procedura de coronarografie medicul cardiolog intervenționist identifică poziția eventualelor obstacole formate la nivelul arterelor în calea curgerii normale a sângelui.

Aceste obstacole pot fi reprezentate de îngustări ale arterelor coronare datorate depunerilor de placă de aterom pe pereții acestora sau de cheaguri de sânge (trombi).

Coronarografia este cea mai eficientă metodă pentru a stabili numărul, localizarea și severitatea acestor leziuni. În comparație cu alte metode, de ex: angioCT, angioRMN sau alte investigații, coronarografia este singura metodă de a stabili clar și eficient severitatea afecțiunii arterelor coronare. Totodata îi dă medicului posibilitatea de a transforma procedura de coronarografie în procedura de angioplastie coronariana cu montare de stenturi. În acest caz pacientul va fi tratat fără a mai fi nevoie, ca în cazul altor investigații, sa efectueze în alta sesiune montarea stenturilor coronare.

Cui se adresează coronarografia?

Indicația de coronarografie este stabilită de medicul cardiolog, atunci când acesta suspectează riscul unui infarct miocardic. În general, coronarografia se realizează la pacienții care suferă de angină pectorală (durere toracică repetată),  hipertensiune arterială, colesterol ridicat și diabet zaharat asociate cu frecvente lipotimii (leșin) și stări de pierdere a cunoștinței.

În ce constă coronarografia?

Coronarografia se efectuează în sala de angiografie, sub control radiologic. Medicul cardiolog intervenționist va face o puncție la nivelul arterei femurale (zona inghinală) sau la nivelul arterei radiale (încheietura mâinii). Prin intermediul acestei puncții, este introdusă pe arteră o teacă, prin care sunt introduse o serie de sonde subțiri numite catetere. Aceste catetere sunt avansate până la nivelul arterelor coronare.

Atunci când sunt poziționate în arterele coronare, prin catetere este injectată o substanță de contrast pe bază de iod care le opacifiază permițând punerea în evidență a fluxului sangvin și a eventualelor blocaje.

În cazul în care sunt observate zone blocate de stenoză (îngustarea arterelor), se poate face tratamentul în aceeași intervenție. Acesta constă într-o procedură de angioplastie cu balon sau cu stent. Având în vedere faptul ca pacientul este conștient pe perioada coronarografiei, medicul va explica pe loc planul terapeutic de urmat.

După procedura de coronarografie, pacientul va sta în repaus la pat, întins, fără să îndoaie mâna sau piciorul. După 24 de ore își poate relua activitatea normală.

  • Spitalizare de 24-48 de ore
  • Anestezie generală
  • Durata procedurii 60-120 minute

În cadrul Spitalului de Cardiologie Monza Ares din Cluj Napoca vei regăsi cei mai experimentați medici din Ardeal. Spitalul este dotat cu 2 săli de angiografie, sala de Electrofiziologie și stimulări cardiace. În spital veți regăsi și 8 cabinete de consultații și rezerve cu capacitate totală de 18 paturi.