Arteriografia cerebrală

Ce este arteriografia cerebrală?

Artergiografia cerebrală este o procedură minim invazivă care urmărește să descopere afecțiunile de la nivelul vaselor de sânge care alimentează creierul.
 

Cui i se adresează această procedură?

Este recomandată pacienților în cazul cărora se suspectează diagnosticul accidentelor vasculare cerebrale de tip ischemic sau hemoragic sau diagnosticul anevrismelor cerebrale, a malformațiilor vasculare cerebrale, a tumorilor cerebrale.
 

În ce constă arteriografia cerebrală?

Arteriografia se efectuează cu abord femural (la încheietura piciorului), brahial (incizie la nivelul plicii cotului) sau radial (la nivelul încheieturii mâinii), unde se va face o anestezie locală cu xilină, urmată de puncție. La locul puncției se va monta o teacă (un tub mic de plastic) prin care se va ghida un cateter (sonda) până la nivelul vaselor de sânge vizate. Aici, medicul cardiolog sau medicul radiolog intervenționist va injecta substanță de contrast pentru a verifica starea vaselor de sânge. Dacă fluxul de sânge de la nivelul creierului este blocat sau încetinit pericolul de a suferi un atac cerebral vascular sau un atac ischemic tranzitoriu este iminent. În funcție de rezultatul acestei investigații, medicul va putea stabili un diagnostic și, de asemenea, va putea recomanda un tratament corespunzător (medicamentos sau intervențional).
 

  • Spitalizare de 24 de ore
  • Anestezie locală
  • Durata procedurii 30-60 minute
Solicită o programare
Sună Mesaj