Angioplastie carotidiană cu stent și filtru de protecție
Ce este angioplastia carotidiană?
Angioplastia carotiană este o intervenție care se face la nivelul arterelor carotide îngustate sau blocate de depuneri de aterom. Ea se realizează prin amplasarea unui filtru care împiedică embolia și montarea unui stent din Nitinol, care menține artera deschisă. Această procedură se realizează atunci când o intervenție chirurgicală este prea riscantă pentru pacient.
Cui se adresează angioplastia carotidiană?
Angioplastia carotidiană se adresează pacienților la care angiografia a pus în evidență un grad de stenozare (îngustare) de peste 70% a arterei carotide. Procedura se efectuaza pacientilor care au suferit un atac vascular cerebral (AVC) sau un atac ischemic tranzitor (AIT). Procedura este o alternativa la interventia chirurgicala si are rezultate similare, fara a avea aceleasi riscuri.
În ce constă procedura?
Se face o puncție fie la nivelul arterei femurale (zona inghinală), fie la nivelul arterei radiale (încheietura mâinii). In arteră este introdusă o teacă arterială (un tub gol). Prin această teacă sunt introduse o serie de catetere (tuburi subțiri) cu care se avansează sub control radiologic, până la nivelul arterei carotide.
Prin aceste catetere este injectată substanța de contrast pe bază de iod care opacifiază arterele carotidiene și pune în evidență locurile unde există eventualele blocaje. În cazul în care există stenoze, prin artere se introduce un ghid subțire prin intermediul căruia este amplasat un filtru de protecție antiembolie. Acesta are rolul de a proteja creierul în cazul în care o bucată din placa de aterom este dislocată. La nivelul stenozei se fixează un stent din nitinol autoexpandabil. Intervenția restabilește fluxul sângelui și reduce riscul unui atac cerebral vascular.
Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou. Angioplastia carotidiană cu montare de filtru antiembolie și stent din Nitinol poate fi utilizată atunci când metodele chirurgicale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.
- Spitalizare de 24 de ore
- Anestezie locală
- Durata procedurii 30-60 minute