Angiografie carotidiană

Ce este angiografia carotidiană?

Angiografia carotidiană este un examen radiologic prin care se pun în evidență stenozele (îngustările) sau blocajele de la nivelul arterelor carotide. Boala arterelor carotide este asemănătoare cu cu arteroscleroză coronariană: pe pereții arterelor carotide se formează plăci de colesterol sau substanțe grase. Acestea contribuie la îngroșarea pereților arteriali și îngustează arterele astfel că sângele nu mai circulă corect către creier.

Cui i se adresează această procedură?

Carotidele aprovizionează creierul cu sânge oxigenat, vital pentru funcțiile creierului precum gândirea, vorbirea sau funcțiile motorii. Atunci când stenoza este moderată funcțiile neurologice sunt afectate parțial (pierderi de memorie, unele dificultăți de vorbire). În cazurile mai grave, când stenoza este mare, arterele carotide fiind blocate aproape total, apare riscul de AVC.
Pacienții care au următorii factori de risc, pot suferi de stenoză carotidiană: fumatul, hipertensiunea arterială, valori mari ale colesterolului LDL, diabet, obezitate, sedentarism, antecedente familiale de ateroscleroză și AVC.

În ce constă procedura?

Medicul radiolog intervenționist va face o puncție la nivelul arterei femurale. Prin aceasta va introduce un cateter (o sondă foarte subțire) care va fi înaintată sub control radiologic până la nivelul arterelor carotide. În acest punct se injectează substanță de contrast pe bază de iod care opacifiază arterele carotide. Injectarea va pune în evidență locurile unde există îngustări sau blocaje.

  • Durată scurtă: 30-60 minute
  • Spitalizare de 24 de ore
  • Procedura se face doar cu anestezie locală