Ablație flutter atrial

Ablația de fibrilație atrială este recomandată pacienților cu tulburări de ritm care necesită tratament medicamentos cronic.

În ce constă ablația cu radiofrecvență?

Ca și tehnică, procedura de ablație de fibrilație atrială presupune arderea țesutului cardiac responsabil de generarea impulsurilor electrice anormale. Se efectuează în laboratorul de electrofiziologie, de către un medic electrofiziolog. Ca manoperă, procedura implică puncționarea venei femurale și ghidajul cateterelor speciale până la nivelul inimii. Se va identifica zona responsabilă de impuls anormal și va fi ablatată ( se vor utiliza unde radio care emit energie termică și care vor arde țesutul respectiv). Timpul de ablație este de aproximativ 1 minut. Procedura are un profil mare de siguranță, prezintă riscuri minime, iar recuperarea pacientului este una rapidă.

Flutterul atrial este o aritmie cardiacă supraventriculară, relativ frecventă, caracterizată prin frecvența atrială cuprinsă între 240 și 400 bătăi/minut și cu un anumit grad de bloc atrioventricular (nu toate impulsurile atriale se transmit prin nodul atrioventricular la nivelul ventriculilor).

  • Spitalizare de 24-48 de ore
  • Anestezie generală
  • Durata procedurii 60-120 minute

Investigații clinice: