Tensiunea arterială este un bun instrument de verificare a stării de sănătate. Dacă valorile de tensiune arterială sunt mai mari de 140/90 milimetri coloană de mercur (mm Hg) spunem că tensiunea arterială este crescută. Pericolul vine din faptul că o tensiune arterială ridicată crește riscul de:
- infarct miocardic;
- accident vascular cerebral;
- insuficiență cardiacă;
- afecțiune renală;
- deces.
Ce este hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială reprezintă de fapt o creștere a presiunii sângelui în artere, peste valorile normale. Afecțiunea nu are o singură cauză. Poate apărea și din cauza unei afecțiuni la un alt organ (inimă, rinichi, glande suprarenale).
Cum citim valorile tensiunii arteriale
Tensiunea arterială are două valori:
- Primul număr este al tensiunii arteriale sistolice (maxima): măsoară presiunea în artere atunci când inima se contractă și este numărul cel mai mare. În mod normal, în condiții de repaus, această valoare este mai mică de 140 mm Hg.
- Al doilea număr este al tensiunii arteriale diastolice (minima): măsoară presiunea în artere între contracțiile inimii, adică atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge. În stare de repaus, această valoare trebuie să fie mai mică de 90 mm Hg.
Tensiunea arterială crește cu vârsta, iar acest lucru se întâmplă pentru că arterele își pierd elasticitatea pe măsură ce persoana înaintează în vârstă, dar și ca urmare a dezvoltării unor afecțiuni cardiovasculare.
În general, se consideră că valorile mai mari de 120/80 mm Hg, dacă acestea sunt obținute de mai multe ori la rând, reprezintă o prehipertensiune. Acest lucru înseamnă că trebuie monitorizată regulat tensiunea arterială pentru a vedea evoluția. În ceea ce privește adulții, aceștia trebuie să aibă tensiunea arterială mai mică de 140/90 mm Hg.
Cum se măsoară tensiunea arterială
Poți măsura tensiunea arterială fie la cabinetul medical, fie la cabinetul medicului cardiolog, fie la domiciliu, cu ajutorul unui tensiometru. Dacă măsori tensiunea arterială acasă, este recomandat să faci mai multe măsurători, pentru a fi siguri că obținem o valoare exactă a valorilor tensionale. Este bine să faci trei măsurători consecutive. Poți măsura tensiunea arterială:
- 3 măsurători consecutive dimineața, înainte de micul dejun, la o distanță de câteva minute.
- 3 măsurători consecutive între cină și culcare, tot la o distanță de câteva minute.
- tensiunea arterială se poate măsura și pe parcursul zilei, în condiții de liniște și în poziție șezând.
Tipurile hipertensiunii arteriale
Există două tipuri de hipertensiune arterială:
- Hipertensiune arterială primară: nu este determinată de o cauză anume. Apare în general odată cu înaintarea în vârstă. Așadar, toate persoanele în vârstă au valori mai mari ale tensiunii arteriale, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să-și monitorizeze atent tensiunea.
- Hipertensiunea arterială secundară: apare brusc și este, de cele mai multe ori, cauzată de probleme medicale.
Cauzele hipertensiunii arteriale secundare
Cele mai importante cauze ale hipertensiunii arteriale secundare sunt:
- apnee în somn;
- afecțiuni ale rinichilor;
- afecțiuni cardiace;
- diabet
- afecțiuni ale tiroidei;
- exces de alcool
- fumat
- droguri.
- anumite medicamente: analgezice, contraceptive.
Factori de risc pentru hipertensiunea arterială
Există factori de risc pentru hipertensiunea arterială, cei mai importanți sunt:
- modificări hormonale;
- sarcină;
- obezitate;
- vârstă;
- anxietate;
- stres;
- diabet;
- alimentație bogată în sare;
- exces de alcool;
- istoric familial de hipertensiune arterială;
- sedentarism;
- fumat.
Pe de altă parte trebuie să știi că nu toate persoanele care prezintă factori de risc vor avea hipertensiune arterială și nu toate persoanele care au hipertensiune arterială prezintă și factorii de risc.
Simptomele hipertensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială poate să nu fie însoțită de simptome, dar în unele cazuri astfel de manifestări pot apărea:
- greață;
- vărsături;
- dureri de cap;
- zgomote în urechi;
- tulburări de vedere;
- vertijuri;
- oboseală;
- sângerări nazale.
Diagnosticarea și tratamentul hipertensiunii arteriale
Pacienții, mai ales cei care au risc de hipertensiune arterială, trebuie să-și monitorizeze tensiunea. Iată care sunt regulile de care trebuie să țină seama:
- Tensiunea trebuie măsurată cel puțin o dată pe săptămână, iar dacă știu că au probleme trebuie s-o facă în fiecare zi.
- Trebuie să anunțe medicul dacă observă schimbări.
- Tratamentul prescris de medicul cardiolog nu se întrerupe. Tratamentul pentru hipertensiune arterială este de foarte lungă durată, chiar și dacă valorile tensiunii scad până la normal.
- Consumul de sare trebuie redus. Sarea nu trebuie să dispară din alimentație, dar trebuie redusă.
- Pacientul trebuie să facă mișcare în fiecare zi.
- Trebuie renunțat la fumat.
- Trebuie consumate cât mai puține grăsimi.
- Stresul trebuie evitat.
- Greutatea corporală trebuie ținută sub control.
- Nu trebuie consumat alcool sau cafea în exces.
Pe lângă un stil de viață sănătos, medicul cardiolog poate recomanda medicamente antihipertensive precum: betablocante, diuretice, blocantele canalelor de calciu, alfa blocante și altele. De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat, boli renale, afecțiuni cardiovasculare necesită un tratament mai agresiv, pentru că este posibil ca hipertensiunea arterială să dezvolte complicații ale acestor afecțiuni.
Cum previi hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită prin:
- exerciții fizice;
- limitarea consumului de alcool;
- limitarea consumului de sare;
- dietă bogată în fructe și legume;
- renunțarea la fumat;
- menținerea unei greutăți corporale optime;
- reducerea colesterolului „rău”.
Atunci când hipertensiunea arterială nu scade în urma adoptării unui regim de viață sănătos, trebuie recomandate medicamente antihipertensive. În cazurile în care hipertensiunea arterială este tratată corespunzător, prognosticul este mai bun. Hipertensiunea arterială poate avea un prognostic nefast chiar dacă pacientul este asimptomatic.
Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc cardiovascular major. Riscul crește la persoanele de peste 45 de ani, iar afecțiunea este mai des întâlnită la femei.
Tu suferi de hipertensiune arterială? Află tot ce trebuie să știi despre această afecțiune din infografic.