Foramen ovale este un orificiu între atriul stâng și cel drept. Acest orificiu există în cazul tuturor oamenilor, încă din viața intrauterină, și ar trebui să se închidă imediat după naștere. Atunci când orificiul nu se închide de la sine, după venirea pe lume, se poate vorbi despre foramen ovale patent. Pentru că afecțiunea nu este foarte cunoscută, multe persoane nici nu știu că suferă de o malformație congenitală cardiacă. Cel mai adesea, problema este descoperită atunci când se fac investigații pentru alte afecțiuni.  

Ce este foramen ovale (PFO)

Foramen ovale este de fapt o malformație cardiacă congenitală. Este vorba despre un orificiu mic între cavitatea  dreaptă și cea stângă a inimii. În viața intrauterină acest orificiu are rolul de a ajuta cu un aport de oxigen de la mamă la făt, care ajunge ulterior în circulația sistemică. Dacă orificiul rezistă până în adolescență sau maturitate problema medicală se numește foramen ovale patent și funcționează ca o supapă între cele două atrii, deschizându-se numai în cazuri de strănut, tuse.    

Pericolul intervine atunci când în circulația venoasă există mici cheaguri de sânge. Atunci când acestea trec prin foramen ovale patent, se poate declanșa un accident vascular cerebral, sau alte accidente embolice.  

Cauzele PFO

Cauza exactă a PFO nu este cunoscută, cele mai multe studii pun accent pe componenta genetică. Ceea ce se cunoaște la acest moment este felul în care acționează foramen ovale. În timpul vieții intrauterine, cordonul ombilical livrează sângele bogat în oxigen în atrii și de aici acesta ajunge în ventricule. După ce plămânii copilului încep să funcționeze normal, presiunea sângelui forțează închiderea foramenului ovale.  

Simptomele PFO

În cele mai multe cazuri, PFO nu prezintă simptome.  Pacienții asimptomatici pot trăi o vreme fără să fie conștienți că suferă de o boală cardiacă congenitală. Este o afecțiune ascunsă, dar care poate produce probleme grave de sănătate atunci când se manifestă (atacuri ischemice cerebrale, infarct miocardic, embolism sistemic).  

Foarte rar, PFO poate avea simptome:

  • evenimente ischemice cerebrale (sunt vizibile la scanarea RMN);
  • migrene;
  • infarct miocardic acut.

Cum se pune diagnosticul de PFO

Diagnosticarea PFO se face prin intermediul ecografiei (este acea ecografie în timpul căreia pacientul este rugat să tușească). Ecografia transesofagiană poate oferi o investigare mai exactă a foramen ovale patent. 

Cum se tratează foramen ovale patent

  • Cei mai mulți pacienți care au această anomalie nu necesită un anumit tratament, fiindcă afecțiunea nu se manifestă. 
  • În cazul pacienților care suferă de pe urma atacurilor ischemice cerebrale, medicul specialist va prescrie un tratament medicamentos în urma unui consult clinic, pentru a preveni atacul vascular. Tratamentul medicamentos are menirea de a subția sângele, cu scopul de a preveni un alt accident vascular cerebral.
  • Tratamentul intervențional se stabilește în funcție de gravitatea simptomelor. Acesta presupune și cateterizarea cardiacă, o procedură prin intermediul căreia orificiul este închis cu ajutorul unui dispozitiv de mici dimensiuni. 

În general, recomandarea de închidere a patent foramen ovale se face în cazul:

  • unui copil care deja trebuie supus unei intervenții chirurgicale, pentru a corecta un defect cardiac congenital.  
  • unui adult care este supus unei intervenții pe cord pentru a se remedia o altă problemă cardiacă.