Valvuloplastie pulmonară cu balon

Ce este valvuloplastia cu balon?

Valvuloplastia percutană cu balon este o metodă intervențională pentru dilatarea unei valve stenozate (îngustate). În cazul valvuloplastiei pulmonare, valva afectată este cea pulmonară, care permite trecerea sângelui din ventriculul drept în plămâni, prin artera pulmonară. Deși senoza valvei pulmonare poate apărea și la adulți în anumite complicații ale altro afecțiuni, în general ea reprezintă un defect congenital. Stenoza valvei pulmonare apare atunci când valva nu se dezvoltă în parametri în timpul sarcinii. Este asociată adesea altor defecte cardiace congenitale.

Cui se adresează această procedură?

Majoritatea copiilor cu stenoză pulmonară, mai ales cei care au forme ușoare, sunt asimptomatici. Cei cu forme mai severe prezintă diverse simptome: suflu cardiac, respirație dificilă la efort, durere în piept, oboseală, stări de leșin, palpitații.

În ce constă procedura de valvuloplastie pulmonară cu balon?

Procedura, efectuată în laboratorul de cateterism cardiac se face sub anestezie generală.Medicul intervenționist face o mică incizie la nivelul inghinal, pentru a vizualiza artera femurală. Prin această incizie se introduce o teacă foarte subțire și prin teacă se introduc catetere până la nivelul ventriculului drept. După localizarea strictă a stenozei, se înaintează un alt cateter care are la vârf un balon detașabil. Balonul este umflat la nivelul îngustării, până când stenoza este îndepărtată. Ulterior, balonul este dezumflat și îndepărtat.

  • Durata procedurii este de 60-120 de minute
  • Spitalizare 24 de ore
  • Anestezie generală